Uitleg over zelfverdedigingskunst & weerbaarheidstraining Wing Chun Kuen

 

Wat is Wing Chun Kuen voor een sport: Wing Chun is een eenvoudige Zelfverdedigingskunst & Weerbaarheidstraining uit China die uitgevonden is door een vrouw en verder ontwikkeld is door en voor mannen en vrouwen, kinderen en jeugd waardoor iedereen het kan beoefenen ongeacht leeftijd. Onder andere is de aanval ook de beste verdediging waarbij je de kracht gebruikt van je tegenstander en hem/haar kracht gebruikt om de tegenaanval in te zetten en te verdedigen.

Wing Chun Kuen is een laagdrempelige manier om in beweging te komen en u hoeft geen hele goede lichamelijke conditie te hebben om het te beoefenen. Gaandeweg komt de conditie vanzelf en in een prettige ongedwongen sfeer wordt u geholpen de technieken te perfectioneren.

Dit gebeurd op eigen tempo en met persoonlijke aandacht van erkende en gediplomeerde meesters in deze tak van sport Wing Chun Kuen.

Si-Jo William Meseure en juffrouw Si-Mo Marianne Meseure.

 

Onder andere,

Gespecialiseerd in het les geven aan Kinderen, jeugd met een beperking.

Die wij Speciaal Sportonderwijs kunnen bieden in deze tak van zelfverdedigingssport en weerbaarheidstraining.

Zodat die ook kunnen deelnemen aan Wing Chun Kuen lessen en niet aan de kant worden gezet.

Waaronder ze extra aandacht krijgen van: Meester Si-Jo William Meseure en Hoofd jeugd trainer juffrouw Si-Mo Marianne Meseure-Brokling.


foto Si-Jo William en Si-Mo Marianne

Het systeem: Wing Chun Kuen.

Trainen in deze zelfverdediging en weerbaarheid cursus heeft tot doel, kinderen, jeugd, zowel volwassenen om te gaan met hun agressie en emoties.

Kinderen, Jeugd, zowel volwassenen kunnen door geweld mentaal geschaad zijn.

Ze leren dan ook tijdens de training om zich staande te kunnen houden.

In de eerste plaats leren ze praktische vaardigheden om fysiek weerbaarder te worden.

In de tweede plaats leren ze hun eigen emoties kennen en beheersen.

Daardoor worden ze ook geestelijk weerbaarder.

Het leren kennen en beheersen van de eigen emoties gebeurt met name tijdens de training.

Het trainen is een belangrijk onderdeel van de les.

Het stimuleert beheersing van technieken en emoties.

Veder vergroot het daarmee het zelfvertrouwen en de geestelijke stabiliteit van de leerling.

 

Het motto 'control your emotions or they will control you'

Spreekt in die context voor zich. 

Zelfverdediging & Weerbaarheidstraining.

The School Wing Chun Kuen Sportacdemie Lelystad

Is Nederlands & Europees Erkend.                                                                                                                                                                                                                                                                                    KvK 54725755 Amsterdam


Korte uitleg Onderwerpen in de Wing Chun Kungfu

 

Vormen Wing Chun

 

De Vormen

Om de diverse technieken, posities en standen die je nodig hebt voor zelfverdediging met Wing Chun Kungfu goed aan te leren en te kunnen oefenen, worden de zogenaamde 'vormen' onderwezen. Je kunt een vorm zien als een serie van bewegingen die je later gebruikt om jezelf te verdedigen. Bij andere vechtkunsten worden ze ook wel kata's genoemd.

De vormen die bij Wing Chun Kungfu in Tilburg Reeshof worden onderwezen zijn de Siu Nim Tao (klein idee vorm), Chum Kiu (overbruggende armen vorm), Biu Tze (thrusting fingers vorm) en de Mok Yan Chong (wooden dummy vorm). Naast deze 'klassieke' (ongewapende) Ip Man / Yip Man stijl vormen zijn er o.a. ook de Sap Yat Sao vorm, Saam Baai Fut vorm en de Chong Kuen vorm.

 

Siu Nim Tao

De Siu Nim Tao vorm is van origine de eerste vorm die je bij Wing Chun Kungfu leert. De vertaling is Little Idea Form; wanneer men deze vorm beheerst heeft men een klein idee van wat Wing Chun precies is en hoe het werkt. De vorm bestaat uit 8 sets van bewegingen en technieken. De nadruk ligt bij deze vorm op verschillende armtechnieken. Denk daarbij aan verschillende slagtechieken, technieken om het mogelijk te maken de tegenstander te raken ('de weg vrij maken') maar ook het absorberen en afleiden van de kracht van de tegenstander. De technieken uit de Siu Nim Tao worden o.a. in het Lat-Sao programma geoefend.

 

Chum Kiu

De Chum Kiu vorm is de tweede vorm die je leert bij Wing Chun. De vertaling is iets als 'Bridging arms'. Daarmee wordt gedoeld op het overbruggen van de afstand tussen de aanvaller en de 'verdediger' met behulp van de armen. De vorm is verdeeld in vier sets. De technieken en bewegingen die hier worden geoefend worden vooral gebruikt wanneer er fysiek 'contact' is met de tegenstander. Bij vele Wing Chun stijlen wordt dit ook wel 'kleven' genoemd. De nadruk bij deze vorm ligt op diverse klemtechnieken (Kam Na) en bevrijdingstechnieken. Daarnaast is er het nodige voetenwerk, balans en zijn er een aantal traptechnieken. Ook het absorberen en afleiden van de kracht van de tegenstander komt weer aan bod. Het verschil met de Siu Nim Tao is ook dat bij de Chum Kiu balans een groter aandeel heeft. De technieken en bewegingen uit de Chum Kiu vorm worden o.a. beoefend.

Biu Tze

De Biu Tze vorm is de derde ongewapende vorm die je leert bij Wing Chun. Vrij vertaald betekend het 'Thrusting fingers'. Deze vorm omvat technieken die op zeer korte afstand van de tegenstander worden gebruikt zoals bijvoorbeeld elleboogtechnieken. Het absorberen en afleiden van dergelijke aanvallen komt in deze vorm ook aan bod. Daarbij zijn het voetenwerk en balans ook uiterst belangrijk. Verschillende hoogtes en naast vooruit ook zijwaarts en achteruit vechten komen aan de orde, evenals aanvallen op verschillende afstanden. Binnen deze vorm wordt het hele lichaam gebruikt om aanvallen zo krachtig mogelijk te maken. De Biu Tze technieken worden ook beoefend in een Chi-Sao programma.

 

 


Wooden Dummy (Muk Yan Chong)

 

De Muk Yan Chong vorm of Wooden Dummy vorm is de vierde vorm binnen Wing Chun. Zoals de naam al aangeeft wordt deze vorm beoefend met behulp van een 'houten pop'. Dit is een stam met een drietal korte 'armen' en één langer 'been'. Het grote verschil met de eerste drie vormen is dat bij deze vorm er daadwerkelijk fysieke weerstand is. Het idee hierachter is dat je bij een sterke tegenstander om de tegenstander heen moet kunnen werken (als water). Door het ophangsysteem van de houten pop veert deze iets wanneer je hem raakt. Dit kun je vergelijken met een tegenstander; wanneer je zijn arm naar beneden drukt zal hij dat vrijwel altijd tegen willen houden en de arm omhoog tillen en visaversa. Dat geeft vervolgens weer een impuls om op te reageren. Zodoende train je bij deze vorm de technieken met weerstand en reageer je op impulsen die je voelt. Je leert letterlijk 'op gevoel' reageren. Alle aspecten uit de voorgaande vormen zoals klemmen (Kam Na), ellebogen, verschillende aanvalsrichtingen, gelijktijdigheid van verschillende arm (en been) technieken en zelfs vegen, schouderstoten en worpen passeren de revue bij deze vorm

Sap Yat Sao

 

De Sap Yat Sao vorm (vrij vertaald tien plus één vorm) bestaat uit een serie van 11 sets. Dit is bij andere lineages dan die van Yip Man / Ip Man de eerste vorm die wordt geleerd. Er zijn dan ook diverse paralellen met de Siu Nim Tao, Chum Kiu, Biu Tze en zelfs met bewegingen uit de Wooden Dummy / Muk Yan Chong vormen maar uiteraard zijn juist de verschillen interessant. Vooral de andere toepassingen en uitvoering van ogenschijnlijk dezelfde bewegingen maken deze vorm een zeer waardevolle aanvulling.

 

 

Long Pole - Luk Dim Boon Kwun

De Long Pole vorm is de eerste 'gewapende' vorm binnen het Wing Chun. 'Gewapende' staat in deze tussen aanhalingstekens omdat, afhankelijk van welke definitie van een wapen je hanteert, het hier niet percé om een wapen gaat. Het 'wapen' beschermt bijvoorbeeld niet de handen en bevat ook geen extreem scherpe of puntige zijden (denk bijvoorbeeld aan een degen of sabel waar dit wel alle drie het geval is). Dat neemt niet weg dat het wel als wapen gehanteerd kan worden. De vorm bestaat uit een serie van 13 sets. Belangrijk bij het hanteren van dit wapen is uiteraard balans maar ook aspecten als (explosieve) kracht, lichaamscoördinatie en –beheersing en flow maken deel uit van deze vorm. Net als bij andere slag of steekwapens bestaan de aanvallen met dit wapen uit steek- en slagbewegingen. Ook het afleiden van de aanval van de tegenstander en direct volgen met een tegenaanval is duidelijk herkenbaar.

Hoewel men in de huidige tijd niet met een dergelijk 'wapen' over straat zal lopen verbeterd deze vorm op zo veel vlakken het lichaam dat ook deze vorm een must have is.

 

 

·                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              




Site sponsoren en partners

Contact 
of via Whats app
Mobiel: 06-10884360 / Secretaris:  06-23460829
E-Mail: info@wingchunkungfu-lelystad.nl



Buurtcentrum de Brink contact.

Griend 33-07

Tel: 0320-243773

8225 SX Lelystad 

Wing Chun kinder Kung Fu

The Wing Chun Sportschool Nederland

Griend 33-07

Tel 06-10884360

8225 SX Lelystad

Download
Algemene voorwaarden 17-02-2023
Algemene voorwaarden vereniging Padme Wi
Adobe Acrobat document 86.5 KB

Cafetaria Netwerk

Tjalk 15-30

8232 LK Lelystad

Dagelijks Open van 12:00-20:00 uur

 

post adres

Vereniging Padme Witte lotusbloem

Tjalk 19-56, 8232 LP Lelystad

 


 

 

Budo Sport Bond

Nederland & Europa International Erkenning